11 wrz Kotlety z ciecierzycy
Przepis jest pod dzieci, oryginalnie kotleciki powinny być dość pikantne. Takie kotlety do doskonałe źródło białka roślinnego, jeśli ktoś nie je mięsa doskonale je zastąpią jeżeli chodzi o zawartość białka i nie tylko. W przepisie jest sporo pietruszki, której na co dzień dzieci nie chcą jeść, to doskonała potrawa, w której można przemycić dużo cennych składników. Okazuje się, że moje dzieciaki uwielbiają te kotleciki. Jedzą je nie tylko do obiadu ale również jako zimną przekąskę np. w szkole.
- 300 g suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Garść sezamu
- 5 gałązek posiekanej pietruszki
- Gałązka posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta chili (przy ostrej wersji ½ łyżeczki)
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia, najlepszy będzie słonecznikowy lub kokosowy
Przygotowanie:
Ciecierzycę należy na moczyć najlepiej na noc.
Na następny dzień ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa lub innym urządzeniu.
Do zmielonej masy dać natki, sól i resztę przypraw.
Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki. Z masy bez problemu powinny formować się kotleciki. Kształt jest dowolny, mogą być to kulki a mogą być typowe kotlety.
Na patelni rozpuścić olej kokosowy, lub słonecznikowy, może być to również olej rzepakowy (oczywiście na zimno tłoczony). Kotleciki układać na rozgrzany olej i smażyć ok. 2 minut z obu stron. O dziwo kotleciki nie chłoną oleju tak jak to ma miejsce przy kotletach np. mielonych.
Smacznego:)
BM Quality Med
Opublikowano 13:18h, 15 październikaApetycznie wyglądają 🙂
Dentima
Opublikowano 19:09h, 13 październikaCiecierzyca jest pyszna, a w takiej konfiguracji jeszcze jej nie jadłam. Muszę wypróbować 🙂
Agnieszka
Opublikowano 18:57h, 15 marcaCzy polecanie oleju słonecznikowego lub rzepakowego tłoczonego na zimno do smażenia jest aby właściwe? Tłuszcze te jako wielonienasycone utleniają się w czasie obróbki termicznej i nie są po takiej obróbce korzystne dla zdrowia. Do smażenia z olejów nadaje się tylko kokosowy, jako jedyny roślinny tłuszcz nasycony, lub tłuszcze zwierzęce, tj. klarowane masło i czysty smalec.
Katarzyna Skaza
Opublikowano 16:19h, 20 marcaPolecany jest słonecznikowy lub kokosowy i racja, że kokosowy jest lepszy.