Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Przepis jest pod dzieci, oryginalnie kotleciki powinny być dość pikantne. Takie kotlety do doskonałe źródło białka roślinnego, jeśli ktoś nie je mięsa doskonale je zastąpią jeżeli chodzi o zawartość białka i nie tylko. W przepisie jest sporo pietruszki, której na co dzień dzieci nie chcą jeść, to doskonała potrawa, w której można przemycić dużo cennych składników. Okazuje się, że moje dzieciaki uwielbiają te kotleciki. Jedzą je nie tylko do obiadu ale również jako zimną przekąskę np. w szkole.

  • 300 g suchej ciecierzycy
  • 1 cebulakotleciki
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść sezamu
  • 5 gałązek posiekanej pietruszki
  • Gałązka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta chili (przy ostrej wersji ½ łyżeczki)
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia, najlepszy będzie słonecznikowy lub kokosowy

Przygotowanie:

Ciecierzycę należy na moczyć najlepiej na noc.

Na następny dzień ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa lub innym urządzeniu.

Do zmielonej masy dać natki, sól i resztę przypraw.

Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki. Z masy bez problemu powinny formować się kotleciki. Kształt jest dowolny, mogą być to kulki a mogą być typowe kotlety.

Na patelni rozpuścić olej kokosowy, lub słonecznikowy, może być to również olej rzepakowy (oczywiście na zimno tłoczony). Kotleciki układać na rozgrzany olej i smażyć ok. 2 minut z obu stron. O dziwo kotleciki nie chłoną oleju tak jak to ma miejsce przy kotletach np. mielonych.

Smacznego:)

4 komentarze
  • BM Quality Med
    Opublikowano 13:18h, 15 października Odpowiedz

    Apetycznie wyglądają 🙂

  • Dentima
    Opublikowano 19:09h, 13 października Odpowiedz

    Ciecierzyca jest pyszna, a w takiej konfiguracji jeszcze jej nie jadłam. Muszę wypróbować 🙂

  • Agnieszka
    Opublikowano 18:57h, 15 marca Odpowiedz

    Czy polecanie oleju słonecznikowego lub rzepakowego tłoczonego na zimno do smażenia jest aby właściwe? Tłuszcze te jako wielonienasycone utleniają się w czasie obróbki termicznej i nie są po takiej obróbce korzystne dla zdrowia. Do smażenia z olejów nadaje się tylko kokosowy, jako jedyny roślinny tłuszcz nasycony, lub tłuszcze zwierzęce, tj. klarowane masło i czysty smalec.

  • Katarzyna Skaza
    Opublikowano 16:19h, 20 marca Odpowiedz

    Polecany jest słonecznikowy lub kokosowy i racja, że kokosowy jest lepszy.

Post A Reply to Dentima Cancel Reply