
31 maj Ciasteczko marcepanowo – arachidowe
Kolejny ciekawy przepis na zdrowe ciasta, które smakują chyba wszystkim dzieciom:)
Składniki:
-250 gram orzechów arachidowych niesolonych
-25 gram sezamu
-50 gram miodu
-Łyżeczka cynamonu
-100 gram ksylitolu
-100 gram migdałów
-Truskawki, borówki, maliny do dekoracji
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy i obieramy ze skórek.
Do blendera wsypujemy ksylitol i mielimy na najwyższych obrotach przez 15 sekund. Kopystką strzepujemy cukier ze ścianek tak, aby był na dnie. Dodajemy obrane migdały i mielimy na najwyższych obrotach przez 15 sekund. Przekładamy do miseczki.
Do blendera wsypujemy orzechy ziemne, sezam oraz cynamon i mielimy na najwyższych obrotach przez 15 sekund. Dodajemy miód i na mniejszych obrotach mielimy przez 10 sekund. Przekładamy do miseczki.
Foremką wycinamy kształt z wafelka. Układamy warstwę z orzechów ziemnych i wygładzamy. Następnie układamy jasną warstwę, czyli marcepan i też wygładzamy. Zdejmujemy formę i dekorujemy owocami, na przykład truskawkami, malinami czy borówkami.
Właściwości zdrowotne składników
Orzechy arachidowe, zwane również ziemnymi są bogate w witaminę B3 czyli niacynę. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz obwodowego układu nerwowego. Bardzo ważna na etapie wzrostu i rozwoju dzieci. Orzechy ziemne zawierają też dużo białka i są bardzo pożywną przekąską, która dostarcza energii na długo ponieważ nie zawiera rafinowanego cukru tylko miód oraz cukier brzozowy czyli ksylitol. Jest to zdrowy zmiennik cukru. Z ksylitolu zrobiony został cukier puder a po dodaniu migdałów powstał marcepan.
Migdały również są bardzo zdrowe, zawierają witaminę B2, E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Migdały wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację oraz działają uspokajająco.
Sezonowe owoce dodane do ciastka przełamują słodycz i stanowią ciekawe uzupełnienie tego wyjątkowo zdrowego deseru.
Smacznego
Brak komentarzy