Choroby układu krążenia – przyczyny i zapobieganie

Choroby układu krążenia – przyczyny i zapobieganie

Wszystkie choroby układu krążenia, choroby kardiologiczne mają swoją przyczynę. Należy się zastanowić czy to stany zapalne na poziomie tkanek, mięśni, naczyń są przyczyną poszczególnych dysfunkcji, czy może deficyty składników odżywczych, witamin, czy może minerałów są przyczyną. Nieodżywiona tkanka, czy to naczyń krwionośnych, czy mięśnia, którym jest serce nie będzie w stanie spełniać swojej funkcji.

Podstawowa suplementacja w chorobach kardiologicznych

• Składniki mineralne np. wapń, magnez, potas, sód
• Witaminy z grupy B, B6, B12, kwas foliowy
• Koenzym Q10
• Kwasy tłuszczowe omega3 i omega6
• Monakolina K i Polikosanol
• Fitosterole
• Antyoksydanty np. Flawonoidy, resweratrol
• Surowce zielarskie np. aronia, czosnek, zioła…

Aby serce mogło miarowo pracować, czyli był skurcz i rozkurcz potrzebne są określone składniki. Skurcz powoduje wapń, natomiast żeby nastąpił rozkurcz niezbędny jest magnez i potas. Trzeba mieć na uwadze, ze prawidłowy poziom magnezy we krwi nie oznacza, że mamy prawidłowy poziom na poziomie tkanek, mięśni, czy nawet w układzie nerwowym.

Wapń

Im więcej wapnia się przyjmuje na raz, tym mniej się go wchłania. Wapń jest najlepiej wchłaniany w dawce 500 mg – optymalna dawka lub mniejsza, gdy posiłek jest bogaty w wapń. Czasami jest potrzeba większej dawki wtedy stosujemy podwójnie.
Stosowanie więcej niż 3-4 g na dobę może doprowadzić do hiperkalcemii, co będzie skutkowało takimi objawami jak zmęczenie, osłabienie, bóle mięśni, stawów. Takie objawy mogą również występować jeśli wapń trafia do tkanek miękkich w nadmiarze, zamiast trafić do zębów, kości. Dzieje się tak w przypadku zaburzeń gospodarki minerałami i braku witaminy K2, która jest odpowiedzialna za transport wapnia do zębów i kości.
Wapń powinno się pozyskiwać ze źródeł naturalnego pożywienia, ponieważ nadmierna suplementacja może doprowadzić do kamicy nerkowej, zwapnienia naczyń krwionośnych i zwiększenia zawału serca. Niestety nadmiar produktów z przetworzonych z mleka pasteryzowanego często okazuje się nie wchłaniać, tak jak produkty naturalne.:

Zawartość wapnia w 100 g produktu:

• melasa z karobu – chleba świętojańskiego – 3150 mg,
• mak – 1300 mg,
• surowe ziarno sezamu niełuskanego – 1160 mg,
• tahini – 426 mg,
• sardynki w puszce – 350-500 mg,
• suszone figi – 203 mg,
• migdały – 250 mg,
• amarantus – 248 mg,
• orzechy – do 200 mg,
• quinoa – 200 mg,
• szpinak – 200 mg,
• natka pietruszki – 190 mg,
• tofu – 150 mg,
• jarmuż – 150 mg,
• morele suszone – 139 mg,
• czosnek – 85 mg,
• fasola szparagowa – 65 mg,
• brukselka – 60 mg,
• soczewica – 50 mg,
• jaja kurze – 50 mg,
• płatki owsiane – 55 mg.

Potas

W warunkach fizjologicznych i przy prawidłowej diecie, niedobór potasu nie powinien mieć miejsca. Jednak w dzisiejszych czasach przy nadmiarze przetworzonej żywności, przy stosowanych wszechobecnych konserwantach chemicznych ludzie mają deficyty tego składnika.

Przyczyny niedoboru potasu

• choroby układu krążenia, np. nadciśnienie
• biegunki, wymioty
• cukrzyca,
• choroby nerek,
• stosowanie leków diuretyki
• zwiększony wysiłek fizyczny
• przebywanie w gorącym klimacie

Magnez i potas – razem

Pomocne są również suplementy, tóre w składzie posiadają jednocześnie magnez i potas. Można je śmiało stosować w sytuacjach :

• niemiarowości i nadpobudliwości serca, zwłaszcza na tle niedoboru magnezu i
potasu, po sprawdzeniu poziomu z krwi
• profilaktycznie w chorobie niedokrwiennej serca
• przy zagrożeniu zawałem
• u osób po przebytym zawale

Brak komentarzy

Zostaw komentarz