20 kwi Grzyby – wszechobecne zagrożenie
Kiedy pytamy lekarza o przyczynę choroby, której właśnie się nabawiliśmy lub która jest towarzyszką życia już od jakiegoś czasu słyszymy najczęściej, że bakterie, że wirusy, że przyczyny być może genetyczne, a czasem wręcz spotykamy się z wzruszeniem ramiom i sugestią, że czymkolwiek nie byłaby ta przyczyna, to leki na pewno nam pomogą. I oczywiście, najczęściej pomagają, ale czasem tylko na chwilę, w większości zaś przypadków usuwają jedynie objawy, a przyczyna pozostaje w nas, by za jakiś czas, dłuższy lub krótszy, dać o sobie znać, nierzadko ze zdwojoną siłą, bowiem niewyleczona pozostawała w ukryciu i znakomicie rozwijała się, podczas gdy my cieszyliśmy się, że zniknęły objawy.
Tymczasem coraz częściej docierają do nas informacje o zupełnie innym zagrożeniu, zagrożeniu wszechobecnym, szacuje się bowiem, że problem dotyczy w zasadzie 100% populacji, o zagrożeniu, które w wielu przypadkach może tłumaczyć pozornie “niewytłumaczalne” choroby – o grzybach. I nie chodzi o niepozorne podgrzybki, nie chodzi nawet o pleśń lęgnącą się w naszych mieszkaniach, chodzi o niepożądanych lokatorów w naszych organizmach, którzy w dobrych dla siebie warunkach – o których niżej – zaczynają mnożyć się w sposób wymykający się spod kontroli, kolonizują rejony naszego ciała, w których ich obecność szkodzi naprawdę mocno i prowadzą do stanu permanentnego zatrucia organizmu, który objawiać się może na wiele, wiele sposobów.
Warunki, o jakich mówimy, to przede wszystkim zakwaszone środowisko organizmu karmionego niezdrową żywnością – przede wszystkim cukrem i skrobią. Wielokrotnie opisywaliśmy już wpływ niewłaściwej diety na nasze ciało i całe nasze życie, nie będziemy zatem powtarzać tego po raz kolejny, jednak warto zauważyć, że biały morderca, cukier, także w przypadku grzybów jest jednym z najważniejszych czynników sprzyjających rozwojowi tych jakże niekorzystnych dla nas gości. Innym, równie ważnym czynnikiem jest ogólnie obniżona odporność organizmu, bowiem nie da się ukryć, że zdrowy, silny organizm świetnie daje sobie radę z grzybami, organizm osłabiony, o odporności obniżonej przez nieodpowiedni tryb życia, w tym złą dietę, nie jest w stanie odeprzeć ataku.
Najczęściej spotykane grzyby, atakujące nasz organizm:
- drożdżaki – wywołują kandydozę, która może przybrać postać powierzchowną, objawiającą się problemami skórnymi, zmianami na błonach śluzowych, oraz znacznie groźniejszą postać ogólnoustrojową, której najczęstsze objawy dotyczą przewodu pokarmowego, ale także mogą obejmować: trudności ze spaniem, alergie, chęć na tłuszcze nasycone, łuszczycę, astmę, zaburzenia depresyjne, agresywność, bóle w stawach;
- kropidlaki – wywołują grzybicę kropidlakową, najczęściej umiejscawiającą się w układzie oddechowym (grzybica płuc, astma oskrzelowa), ale zakażenie może objąć w zasadzie wszystkie tkanki;
- pędzlaki – atakują śluzówki, kanały słuchowe, narządy wewnętrzne, wywołują alergie;
- mycosporum – wywołują choroby skóry, włosów i paznokci;
- mycoplazmy – wywołują procesy zapalne w narządach oddechowych i w układzie moczowo-płciowym;
- trichofitony – wywołują choroby skóry, włosów, paznokci, łupież, zmiany na skórze głowy;
- sporothrix schenckii – wywołują “chorobę hodowców róż” (sporotrychozę), która objawia się na skórze, ale może obejmować stawy, kości, płuca, mózg.
Wszystkie grzybice, czyli zakażenia grzybami, następują najczęściej, kiedy organizm traci naturalną odporność na skutek złej diety, długotrwałego stosowania antybiotyków oraz inwazyjnych zabiegów – dlatego zwykle używa się określenia “zakażenie oportunistyczne”, czyli z wykorzystaniem okazji, okazji, którą sami stwarzamy. Zaburzenie naturalnej równowagi organizmu, osłabienie jelit, czyli pierwszej linii obrony powoduje, że grzyby przedostają się przez nieszczelne ściany jelit do innych organów, a także do krwi. Kiedy dochodzi do zakażenia ogólnoustrojowego, organizm naprawdę poddawany jest bardzo ciężkiej próbie, a dodatkowym problem staje się postawienie odpowiedniej diagnozy, gdyż objawy mają charakter bardzo niespecyficzny, może występować bardzo szerokie spektrum różnego rodzaju oznak niewłaściwego funkcjonowania organizmu, jak wspomnieliśmy wcześniej, nie tylko typowo fizycznych objawów, takich jak ból, ale także psychicznych, mających wpływ na nastrój, samopoczucie, energię do życia.
Staramy się na naszym blogu propagować zdrowy styl życia, dzięki któremu nie dochodzi do zakażenia grzybami albo nawet jeśli takie zdarzenie ma miejsce, organizm jest odpowiednio przygotowany do radzenia sobie z nim. Nawet jeśli jednak atak już nastąpił, a nasze ciało nie było w stanie obronić się przed nim, można walczyć z grzybami – a pierwszym i najważniejszym krokiem jest dieta, bezwarunkowe odstawienie cukru, innych produktów sprzyjających grzybom, jak fermentująca w jelitach skrobia, przejście na dietę niezakwaszającą organizmu (grzyby nie tylko świetnie funkcjonują w środowisku kwaśnym, one same przyczyniają się do jeszcze większego zakwaszenia poprzez wydzielane toksyny), w której istotnym elementem stać się może ksylitol, cukier brzozowy o zasadowym charakterze oraz inne produkty podobnie działające na organizm.
Dieta powinna być ściśle kontrolowana, wszyscy specjaliści na pierwszym miejscu zawsze stawiają, jako warunek konieczny, całkowite wyeliminowanie cukru, w następnej kolejności zaś białej mąki, białego chleba i innych produktów z białej mąki, na czas oczyszczenia organizmu należy zaprzestać jedzenia owoców, bowiem fruktoza także stanowi pożywkę dla grzybów. Unikać należy również serów pleśniowych i żółtych, majonezu, chipsów, grzybów, kiełbasy, zielonej herbaty oraz alkoholu, zresztą, alkohol ogólnie nie jest zdrowy, co wiedzą wszyscy, jednak w przypadku wszelkiego rodzaju infekcji pamiętać trzeba, że ma on też skłonność do obniżania odporności organizmu. Także gotowe potrawy (sosy w proszkach, zupy, ketchupy) są zabronione, tak samo jak ryby smażone w głębokim tłuszczu i konserwy rybne, panierowane kotlety, wieprzowina.
Zalecane natomiast są zboża (poza pszenicą) i produkty zbożowe razowe, jajka, wołowina, jagnięcina, drób, aczkolwiek muszą być dobrej jakości, pochodzić ze sprawdzonych źródeł i nie powinny występować w diecie częściej niż dwa razy w tygodniu, ryby i owoce morza, warzywa, w tym strączkowe oraz nasiona i orzechy.
Ważną sprawą jest w przypadku infekcji także oczyszczenie organizmu, warto zatem zapoznać się z szeroką ofertą preparatów wspomagających ten proces, głównie opartych na ziołach i innych naturalnych składnikach; jednym z najskuteczniejszych jest Candida Clear, mieszanka między innymi kaprylanu magnezu, wyciągu z orzecha czarnego, wyciągu z kory Pau d’Arco, drzewa rosnącego w Ameryce Południowej i znanego ze swoich dobroczynnych właściwości oraz innych składników, które razem tworzą skuteczne narzędzie do walki z grzybicą ogólnoustrojową. Inna sprawa, o jaką warto zadbać, to równowaga flory bakteryjnej w jelitach, której przywracanie i podtrzymywanie można znakomicie wspierać za pomocą probiotyków i prebiotyków, na przykład Biopronu-9, preparaty takie są w stanie nie tylko powstrzymać namnażanie się grzybów w jelitach, ale mogą nawet przyczynić się do jego eliminacji.
Kiedy przez długi czas doskwiera nam jakaś dolegliwość, której źródła nie jesteśmy wskazać, kiedy przepisywane nam leki nie dają skutku, a medycyna wyjście z sytuacji widzi w kolejnych lekach, nawet jeśli z góry wiadomo, że nie rozwiążą problemu, a jedynie załagodzą objawy, warto spróbować podejść do tematu w sposób znacznie szerszy, nie skupiać się na poszczególnych objawach, lecz potraktować temat całościowo. Istnieje naprawdę spore prawdopodobieństwo, że przyczyną naszych problemów jest zakażenie grzybem lub nawet kilkoma ich rodzajami, a zdrowe odżywianie się i oczyszczenie organizmu nie zaszkodzi nikomu, może przynieść jedynie pozytywne rezultaty – w tym pozbycie się paskudnych gości i lepsze życie każdego dnia.
Halina
Opublikowano 10:09h, 26 sierpniaMyślę, że artykuł przedstawia dość wyczerpująco temat dotyczący grzybicy, choć można by było go troszkę skrócić 🙂
Pingback:Kwas kaprylowy | Naturalna Spiżarnia – Blog na zdrowie
Opublikowano 09:35h, 27 marca[…] Najczęstszym zastosowaniem kwasu kaprylowego w dziedzinie ochrony zdrowia jest leczenie zakażenia grzybami, szczególnie drożdżakami wszelkiego rodzaju, w tym zwłaszcza Candida albacans, wywołującego zakażenia u osób z osłabioną odpornością – czyli, co dość smutne, u olbrzymiej większości populacji. O zakażeniach grzybami, o objawach i nie tylko pisałam już na blogu: http://blog.naturalnaspizarnia.pl/grzyby-wszechobecne-zagrozenie/. […]
Pingback:Kwas kaprylowy – olej kokosowy | VegaNatura – Blog na zdrowie
Opublikowano 20:03h, 19 września[…] Najczęstszym zastosowaniem kwasu kaprylowego w dziedzinie ochrony zdrowia jest leczenie zakażenia grzybami, szczególnie drożdżakami wszelkiego rodzaju, w tym zwłaszcza Candida albacans, wywołującego zakażenia u osób z osłabioną odpornością – czyli, co dość smutne, u olbrzymiej większości populacji. O zakażeniach grzybami, o objawach i nie tylko pisałam już na blogu: http://blog.veganatura.pl/grzyby-wszechobecne-zagrozenie/. […]
olek
Opublikowano 03:31h, 19 marcaWitam, musze to napisac.Bez lewatywy nie ma szas wylecznie sie z grzybicy
robert
Opublikowano 08:42h, 26 majaDOBRY ARTYKUŁ .KTOŚ NAPISAŁ ŻE ZADŁUGI JA NATOMIAST UWARZAM ŻE JEST ZA KRÓTKI.NA TEMAT GRZYBIC POLECAM KSIĄRZKE DR.JANUSA
,,NIE DAJ SIĘ ZJEŚĆ GRZYBOM KANDIDA,, UWAŻAM ŻĘ TO STRASZNA
CHOROBA ZARAZ PO NOWOTWORACH A MOŻĘ I MA ZWIĄZEK Z NOWOTWORAMI .POLECAM ODWIEDZIĆ PANA JANA ZARĘBE .BARDZO MĄDRY CZŁOWIEK.
grzybiarz
Opublikowano 18:16h, 20 wrześniaDziękuję za bardzo ciekawy artykuł !