13 lut Awokado, pomarańcza, kiwi…
Polecam odżywcze drugie śniadanie w postaci gęstego musu – lub koktajlu, jeśli ktoś woli w takiej postaci, wtedy należy dodać do musu małą ilość wody. Osobiście preferuję gęsty, pyszny, zielony mus.
Składniki:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem (lub w thermomiksie). Tak naprawdę podstawą i najważniejszym składnikiem musu jest awokado, ale nie jest ono samo w sobie specjalnie smaczne (przynajmniej dla mnie!), w połączeniu jednak z innymi elementami tworzy wyśmienitą mieszankę smaków.
Awokado jest bogate w witaminy B, E i K, działa przeciwzapalnie, jest źródłem kwasu foliowego, to doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza – naukowcy twierdzą, jest ważny w profilaktyce antynowotworowej i spowalnia proces starzenia. Neutralizuje wolne rodniki, a tym samym zmniejsza uszkodzenia komórek, zawiera dużo błonnika. Awokado powinno być spożywane na surowo, wtedy dostarcza najwięcej wartości odżywczych. Pomarańcza to głównie witamina C i pyszny, cytrusowy smak, banan to potas i także witaminy, kiwi jest jeszcze lepszym źródłem witaminy C niż pomarańcze, do tego wzbogaca mus o dodatkowy, kwaskowaty element. A seler, który owocem nie jest, wzbogaca przepis o witaminę E, beta-karoten, flawonoidy oraz sporo minerałów.
Takie śniadanie nie tylko wzbogaca dietę, pysznie także smakuje, a do tego jest wspaniałą alternatywą dla tych, którym najtrudniej się zebrać do przygotowania lub zjedzenia o odpowiedniej porze śniadania, tego najważniejszego – według wielu dietetyków – z posiłków. Mus można zrobić rano i zabrać do pracy, można go zrobić w domu w kilka minut, doskonale smakuje w każdym miejscu.
Smacznego!
Milena
Opublikowano 09:07h, 14 lutegoCiekawy sposób podania avocado. Do tej pory jadłam głównie na ostro, ale warto spróbować inaczej.