
11 lip Ciasteczka maślane – orkiszowe
Składniki:
- 100 g ksylitolu
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- 300 g mąki orkiszowej, najlepiej typ 700
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Jajka myjemy, rozbijamy i dodajemy do nich ksylitol, a następnie miksujemy na jednolitą masę, którą łączymy z mąką i masłem. Szybko wyrabiamy. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 cm i foremkami wyciskamy dowolne kształty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez ok. 15 min aż się zarumienią.
Polewa czekoladowa:
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 60 g wody
- 60 g ksylitolu
- 20 g masła
Wszystkie składniki mieszamy w garnku i gotujemy ok 10 min aż powstanie jednolita polewa. Dzieci mogą pomagać przy dekorowaniu ciasteczek czekoladową polewą według własnego pomysłu.
Tego ciasta można użyć jako bazy do tarty owocowej. W tym celu rozwałkować ciasto na jeden kawałek, włożyć do formy do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut. Przed położeniem na wierzchu ulubionych owoców, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
swiat-orkiszu.pl
Opublikowano 19:41h, 08 grudniaOrkiszowe ciasteczka to zdrowy zamiennik zwykłych ciastek dostępnych w sklepach, szczególnie jeżeli wykonamy je samodzielnie. Są idealnie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych smakoszy. Zawierają więcej witamin i mikroelementów, dlatego warto włączyć je do diety, szczególnie gdy mamy ochotę na małe co nieco