Ciasteczka maślane – orkiszowe

Ciasteczka maślane – orkiszowe

Składniki:

  • 100 g ksylitolu
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 300 g mąki orkiszowej, najlepiej typ 700
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Jajka myjemy, rozbijamy i dodajemy do nich ksylitol, a następnie miksujemy na jednolitą masę, którą łączymy z mąką i masłem. Szybko wyrabiamy. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 cm i foremkami wyciskamy dowolne kształty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez ok. 15 min aż się zarumienią.

Polewa czekoladowa:

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 60 g wody
  • 60 g ksylitolu
  • 20 g masła

Wszystkie składniki mieszamy w garnku i gotujemy ok 10 min aż powstanie jednolita polewa. Dzieci mogą pomagać przy dekorowaniu ciasteczek czekoladową polewą według własnego pomysłu.

Tego ciasta można użyć jako bazy do tarty owocowej. W tym celu rozwałkować ciasto na jeden kawałek, włożyć do formy do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut. Przed położeniem na wierzchu ulubionych owoców, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy

Zostaw komentarz