14 cze Ocet jabłkowy
Prosty w przygotowaniu i stosowaniu ocet jabłkowy od wieków znajdował zastosowanie w medycynie naturalnej i w gospodarstwie domowym, według jej przekazów miał leczyć w zasadzie każde schorzenie, co oczywiście nie całkiem odpowiadało rzeczywistości, ale jak w każdej legendzie jest ziarno prawdy, tak w occie jabłkowym i jego dobroczynnym wpływie na organizm spora część opowieści jest jak najbardziej realna. Jak każdy ocet, ten jabłkowy także jest efektem długotrwałej fermentacji, najpierw cukier zawarty w owocach przetwarzany jest w alkohol, a potem tenże alkohol w procesie dalszej fermentacji zamienia się w ocet (angielska nazwa “vineger” pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego “kwaśne wino”).
Ocet jabłkowy zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym:
- witaminy A, B, C, P, E,
- beta-karoten,
- żelazo, krzem, potas, magnez, sód, miedź,
Przygotować można go na kilka sposobów, wszystkie jednak sprowadzają się do jabłek (w postaci nieobranej, obranej, tartej), wody i cukru (może być miód), niektóre przepisy polecają dodanie drożdży i razowego pieczywa. Po kilkudziesięciu dniach ocet jest gotowy i można zacząć cieszyć się jego właściwościami, zarówno tymi, które są ważne w profilaktyce i dla ogólnego stanu zdrowia, jak i tymi, które pomogą rozwiązać wiele doraźnych problemów:
- ocet jabłkowy jest znakomitym i zdrowym sposobem na odchudzanie, znanym już w starożytności, w dzisiejszych czasach zaś potwierdzonym naukowo; działanie odchudzające polega zarówno na tym, że dodawany do żywności ocet wywołuje uczucie sytości, jak i na tym, że przyspiesza procesy trawienia, i spalanie tłuszczów,
- obniża poziom cholesterolu we krwi i jej ciśnienie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób serca i układu krążenia,
- obniża poziom glukozy we krwi, jest postrzegany jako przyszłość w leczeniu cukrzycy metodami naturalnymi,
- badania naukowe wykazały, że ocet jabłkowy potrafi zabijać komórki rakowe lub spowalniać ich wzrost, obniża także ryzyko występowania niektórych nowotworów, na przykład raka przełyku,
- ocet jabłkowy jest doskonałym uzupełnieniem domowych sposobów radzenia sobie z przeziębieniem i innymi chorobami górnych dróg oddechowych (np. anginą), łagodzi ból gardła, pomaga wyleczyć katar, redukuje kaszel,
- pomaga alergikom, zarówno w profilaktyce, może bowiem pomóc nie dopuścić do pojawienia się objawów alergii, takich jak katar sienny, ale łagodzi także objawy astmy,
- uspokaja, dlatego polecany jest osobom z obniżonym nastrojem, z depresją lub stanami lękowymi, pomaga zasnąć i pozbyć się uciążliwych bólów głowy,
- wskazany jest w problemach z trawieniem, znakomicie radzi sobie z mdłościami i nudnościami, zgagą, zaparciami i biegunką, wspomaga ogólnie pracę jelit,
- działa dobroczynnie na wątrobę i nerki, pomaga w ich skutecznej pracy
- oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji, usuwa złogi zalegające w naszym organizmie,
- stosowany zewnętrznie leczy wiele problemów skórnych, likwiduje łuszczenie się, wypryski, wpływa doskonale na jej stan, wzmacnia skórę, łagodzi oparzenia i ukąszenia, przyspiesza gojenie się ran, tak samo doskonale działa na włosy,
- używany jest jako składnik kompresów, które pomagają rozluźniać mięśnie szkieletowe, łagodzi także zwichnięcia i stłuczenia, stosowany jest także w leczeniu żylaków i w ich profilaktyce.
To zapewne nie wszystkie zastosowania octu jabłkowego, chcieliśmy jednak pokazać jego najważniejsze, sprawdzone zalety, jest on bowiem jednym z najprostszych do przygotowania i stosowania sposobów na zachowanie zdrowia. Warto pamiętać tylko, że nie jest to kuracja wskazana dla osób z wrzodami żołądka i ogólnie nadkwasotą, zresztą ocet jabłkowy należy w ogóle stosować rozcieńczony wodą lub sokiem owocowym, można dodać do niego miodu lub ksylitolu. Pić mogą dorośli i dzieci, profilaktyczne stosowanie wymaga jedynie 1-2 łyżeczek dwa razy dziennie; osoby stosujące ocet jabłkowy – i wiemy to z bezpośredniej styczności – chwalą go sobie, bowiem od czasu rozpoczęcia używania pozbywają się uczucia ciężkości, obrzęków, problemów z ciśnieniem, mają lepszy apetyt, a jednocześnie jedzą mniej, więc zdrowo, znika całe mnóstwo dolegających im problemów. Ocet jabłkowy można przygotować samemu, dla tych jednak, którzy nie mają na to czasu lub warunków polecamy dostępny w naszym sklepie, chętnie kupowany i chwalony przez nabywców.
Anglicy mówią “an apple a day keeps the doctor away” (w wolnym tłumaczeniu: “jedno jabłko dziennie, a doktor potrzebny nie będzie”) – i ta mądrość dotyczy także jabłek w postaci octu z nich sporządzonego, ma on bowiem wszystkie zalety prozdrowotne jabłek i o wiele więcej innych. Nam także jabłko zawsze kojarzyło się właśnie ze zdrowiem, z energią, z ochota do życia, dlatego gorąco polecamy ocet jabłkowy jako prosty sposób na dobre zdrowie. A przecież właśnie takie są najlepsze na nie sposoby, proste, prawda?
Brak komentarzy