15 kwi Mazurek z pomarańczą na cieście orkiszowym
Mazurek jest alternatywą dla osób chcących uniknąć białej mąki i cukru, dla tych, którzy nie mogą się oprzeć słodkościom:) Jest bardzo smaczny i odżywczy a do tego bardzo prosty w wykonaniu.
Składniki na ciasto:
- 250g mąki orkiszowej, najlepiej typ 700
- 1 jajko
- 50g ksylitolu, może być cukier trzcinowy (ale to nadal cukier)
- 100g miękkiego masła
Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy ciasto. Foremkę należy natłuścić, może być to foremka w kształcie prostokąta, a może okrągła, tak jak w naszym przypadku. Brzegi wyklejamy ku górze na wysokość ok. 2 cm, ciasto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego do 200 ° piekarnika i pieczemy ok. 15 min do momentu zarumienienia.
Nadzienie:
- 2 duże pomarańcze
- 50g płatków migdałowych
- Ksylitol – 15 łyżek
- Pomarańcze gotujemy na małym ogniu około 10 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu obieramy pomarańcze. Skórkę siekamy na drobne kawałki a następnie smażymy na małym ogniu z 6 łyżkami ksylitolu/ cukru trzcinowego, aż do zeszklenia cukru i powstania syropu.
- Pomarańcze kroimy w plastry i smażymy z pozostałym cukrem, aż do powstania syropu i połączenia z pomarańczami. Dodajemy połowę skórek, mieszając aby nie doprowadzić do przypalenia.
- Płatki migdałów prażymy na patelni, uważając aby się nie spaliły.
- Pomarańcze w syropie nakładamy na upieczone wcześniej ciasto, posypując prażonymi migdałami.
Polewa czekoladowa:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżka kakao
- 2 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki wody
Na koniec polewamy nasza polewą oraz dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy