Kasza jaglana

Kasza jaglana

W cyklu poświęconym żywności zapomnianej do niedawna, a teraz z powrotem wkraczającej na stoły dziś krótko o kaszy jaglanej – czyli o prosie. Jego mała popularność wynika z mniejszej dostępności na rynku, ta z zaś z kolei jest efektem niskiej ceny skupu, a co za tym, z małej opłacalności hodowli, jednak kasza jaglana ma tyle zalet, że z pewnością, prędzej czy później, odzyska swoje miejsce w hierarchii tego, co jemy każdego dnia.

A że powinna, nie ma żadnych wątpliwości – kasza jaglana jest zasadotwórcza w przeciwieństwie do kaszy jęczmiennej, idealna jest zatem dla osób chcących oczyścić organizm lub zapobiegać jego zanieczyszczeniu, nadaje się także do balansowania diety kwasotwórczej. Zawiera także znaczne ilości łatwo przyswajalnego białka, a do tego pozbawiona jest glutenu. Znajdziemy w niej mnóstwo żelaza, witaminy z grupy B w dużych ilościach, wapń, fosfor, potas, a także zestaw niezbędnych aminokwasów.

kasza jaglanaKasza jaglana dobrze wpływa na pamięć i koncentrację umysłową ze względu na zawartość lecytyny, co ma znaczenie także w odniesieniu do poziomu cholesterolu we krwi, zaś znajdujący się w niej krzem doskonale poprawia stan skóry, paznokci, włosów i zębów. Kasza jaglana zaskakuje także innymi właściwościami – doskonale wspomaga usuwanie nadmiaru śluzu z organizmu, więc świetnie sprawdza się w czasie infekcji górnych dróg oddechowych, pomaga również w pozbywaniu się toksyn, jest zatem często wykorzystywana w dietach oczyszczających.

Jej lekkostrawność sprawia, że zalecana jest w przypadku osób z problemami trawiennymi – nie powoduje wzdęć ani nie fermentuje w układzie pokarmowym Według starożytnej medycyny chińskiej ma właściwości ocieplające i wzmacnia osłabiony oraz wychłodzony organizm. Dietetycy polecają kaszę jaglaną szczególnie na śniadanie, jest to bowiem lekkostrawny i sycący posiłek, w dodatku można ja przyrządzać na słodko i na słono, jako dodatek zamiast ryżu lub ziemniaków lub jako składnik potrawy – w zupach, gołąbkach.

Nie lubimy się powtarzać, ale znów rodzi się pytanie – dlaczego? Dlaczego, mimo oczywistych zalet kaszy jaglanej jest tak mało popularna, a należne jej miejsce zajmuje znacznie mniej wartościowa kasza jęczmienna? Odpowiedź jest, oczywiście, w pieniądzach, jak zawsze, jednak dla tych, których świadomość tego, co jedzą, nie kończy się na cenie produktu, nie ma innego wyboru niż kasza jaglana.

 

2 komentarze
  • Pranay
    Opublikowano 17:06h, 05 kwietnia Odpowiedz

    Witam, przepis ogf3lnie bazdro fajny, ale tak istotny punkt, jak: Ugotowaną kaszę jaglaną przeciskam przez praskę ale nie należy jej miksować gdyż się mocno rozrzedzi. Chyba powinno się pisać tam gdzie jego miejsce, a nie gdzieś na samym końcu przepisu. Nie każdy jest kucharzem i może w ten sposf3b bazdro łatwo zepsuć całą pracę, ponieważ pominie ten punkt, jako że nie ma go w głf3wnym przepisie.

  • Inka
    Opublikowano 12:25h, 23 kwietnia Odpowiedz

    kasza jaglana ma tylko jedna wage-wysoki index glikemicnzy i t jest prbem jesli chodzi o diete antyrakowa

Post A Reply to Pranay Cancel Reply