22 sie Chleb orkiszowy – przepis
Dla osób, które postanowiły odstawić pszenne białe pieczywo poleca wyśmienity chleb orkiszowy, który jest doskonałym źródłem witamin i niezbędnego błonnika.
Chleb orkiszowy
Zakwas można zrobić samemu (przepis poniżej) lub wziąć gotowy od znajomego.
Przepis na zakwas
Do litrowego słoja wyparzonego wrzątkiem wsypujemy pół szklanki mąki (orkiszowa typ 2000) i dodajemy pół szklanki wody. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką i przykrywamy ściereczką (nie zakręcamy słoja). Na drugi dzień robimy to samo: dodajemy pół szklanki mąki i pół szklanki wody, na trzeci i czwarty dzień tak samo (nazywa się to dokarmianiem zakwasu). Pomiędzy dokarmieniami można zakwas wymieszać drewnianą łyżką. Po czterech dniach dokarmiania mamy już pełen słoik zakwasu. Zamykamy słoik, odstawiamy zakwas do lodówki na 2, a nawet 3 dni (można i dłużej), aby poleżakował. Będzie mieć konsystencję gęstej śmietany i kwaskowaty zapach.
Zakwas w słoiku wymieszać z ciepłą wodą. Wlać do dużej miski, w której będzie wyrabiane ciasto na chleb.
Składniki na ciasto:
- Zakwas,
- Ok. 1 litra letniej wody,
- Ok. 1 kg mąki orkiszowej, najlepiej tym 2000, może być pomieszana z żytnią, ale wtedy chleb jest bardziej wilgotny i słabiej rośnie,
- 1 łyżka soli,
- 1 garść pestek dyni i/lub słonecznika (według uznania),
- Odrobina czarnuszki lub innej przyprawy, można dodać otręby.
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy w dużej misce przez ok. 5 min, najlepiej ręką, żeby wyczuć dokładnie konsystencję ciasta, która powinna przypominać gęste błoto. Po wyrobieniu część wyrobionego ciasta przekładamy do słoika, ok. 1/3 słoika i to będzie nasza kolejna porcja zakwasu.
Resztę wykładamy do blachy (do 2/3 jej wysokości) wyłożonej papierem do pieczenia, zapobiegnie to przywieraniu chleba do blachy. Tak przygotowany nieupieczony jeszcze chleb odstawiamy w ciepłe miejsce, może to być piekarnik, na ok. 6-7 godzin do wyrośnięcia. Należy pod koniec zaglądać, czy chleb nie wychodzi z foremki, jeśli tak, należy go zacząć piec.
Można też włożyć do piekarnika, ustawiając temperaturę na 50 st. po ok 3 godzinach powinien być gotowy i wyrośnięty.
Pieczenie:
Pieczemy początkowo w temperaturze 220 stopni przez ok. 20-25 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika wyciągamy chleb z foremki , żeby się nie zaparzył. Gotowe!
Milena
Opublikowano 10:29h, 22 sierpniaJaki piękny wpis 🙂 A do tego jaki prosty przepis. Na pewno skorzystam po powrocie.
Pozdrawiamy wszystkich serdecznie.
Naturalna Spiżarnia
Opublikowano 13:46h, 22 sierpniaZapraszamy Milenka, chętnie użyczymy zakwasu i przeprowadzimy lekcję pieczenia:)
Pingback:Zdrowie bez skazy | moje-slow-life
Opublikowano 08:36h, 25 września[…] tutaj, bo ja sama nie opiszę tego tak rzeczowo: http://blog.naturalnaspizarnia.pl/tag/orkisz/ http://blog.naturalnaspizarnia.pl/chleb-orkiszowy-przepis/ Ze swojej strony mogę powiedzieć, że mąka orkiszowa typ 700 wygląda tak samo jak mąka […]
Agnieszka
Opublikowano 21:55h, 18 listopadaUpieklam chleb wedlug przepisu jednak chleb pekl podczas pieczenia. Jak mozna temu zapobiec?
Naturalna Spiżarnia
Opublikowano 08:14h, 19 listopadaCzasami chleb pęka jak za krótko rośnie i później wyższa temperatura powoduje gwałtowny wzrost i pęknięcia. Niech może chwilę dłużej rośnie. Jeszcze proszę sprawdzić metodę, aby chleb był włożony wzdłuż piekarnika, ponoć to działa:)
anna
Opublikowano 18:15h, 19 lutegoCiekawa jestem, czy ten chleb nadaje się w diecie bezglutenowej. Nie wiesz?
Naturalna Spiżarnia
Opublikowano 12:51h, 20 lutegoOrkisz jako ziarno zawiera gluten, ale mąka z orkiszu jest zupełnie inaczej przyswajana niż zwykła pszenna. Nie zaleca się przy ostrych nietolerancjach lub celiakii. My jemy na co dzień w zasadzie tylko orkisz i doskonale się po nim czujemy, zmęczenie i zamulenie minęło. Każdy musi sam na sobie sprawdzić, jak się po czy czuje:)
Gosia
Opublikowano 21:41h, 26 lutegoBardzo dziękuję za wspaniały przepis 🙂 właśnie piekę kolejny chlebek – już po raz czwarty. Pozdrawiam serdecznie