06 mar Bananowiec z kaszy jaglanej i orzechów
Co prawda to nie sobotnie przedpołudnie ale każdy czas jest dobry na gotowanie, jeśli tylko się ma na to ochotę i możliwości. Przepis podpatrzony i lekko zmodyfikowany. Bezglutenowa wersja tarty czekoladowej, dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać mąki. Polecam, ciasto wyszło pyszne i pożywne.
Składniki:
- 1 szklanka orzechów laskowych
- pół szklanki migdałów
- pół szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżka kakao
- 20 dkg daktyli
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka orkiszowego lub ryżowego
- 2 banany
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 gorzka czekolada
Przygotowanie:
Do wykonania tego ciasta znakomicie sprawdza się thermomix, jeśli ktoś nie posiada musi sobie poradzić mikserem/blenderem oraz młynkiem.
Krem z kaszy
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka zalewając mlekiem roślinnym, dosypując ksylitol i dodając olej kokosowy. Całość gotujemy ok. 20 min, mieszając co jakiś czas, aż kasza będzie miękka.
Masa z orzechów na spód.
Wszystkie orzechy mielimy w młynku lub w thermomixie ( 30s / obr.7) do postaci mąki, następnie wcześniej namoczone w pół szklance wody daktyle, odsączamy i dodajemy do zmielonych orzechów miksując na kleistą masę, która będzie spodem całego ciasta. Jeśli konsystencja będzie za mało kleista należy dodać odrobinę wody. Całość masy orzechowej wykładamy na tortownicę lub specjalne ceramiczne naczynie do tarty.
Kiedy kasza jest już ugotowana, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i jednego banana. Blenderem lub w thermomixie doprowadzamy do powstania jednolitego kremu.
Czekoladowy krem wylać na wcześniej przygotowany orzechowy spód. Pokroić drugiego banana i udekorować nim ciasto. Dekoracja to oczywiście kwestia gustu i smaku, mogą to być inne owoce.
Smacznego:)
Agropaczka.pl - Zdrowa żywność od producenta lokalnego
Opublikowano 15:17h, 01 sierpniaWygląda smacznie! Dobry pomysł, by zmielić orzechy.
Monika
Opublikowano 14:49h, 21 styczniaWyglad smakowity, ciasto tez prawie zdrowe. Mozna tylko miec zarzut co do tej czekolay gorzkiej (chyba kazda i tak zawiera sztuczny cukier: sacharoze). Mam tylko pyt co do mleka orkiszowego lub ryzowego: jak je zrobic? Nie chce kupowac, bo te na rynku chyba rzadko sa na prawde zdrowe.