30 paź Babka dwukolorowa
Dziś w moim małym cyklu “jak zrobić, żeby było szybko, zdrowo, kolorowo” babka dwukolorowa. Moje wszystkie chłopaki ją uwielbiają, jest bardzo smaczna, a w dodatku, jak większość przepisów, które zamieszczam lub planuję zamieścić, bardzo łatwa do wykonania. Przepis ten przydaje się za każdym razem, kiedy brakuje czasu na bardziej skomplikowane i wymyślne przepisy, w domu zaś tylko najbardziej podstawowe składniki – a słodkiego się chce!
- 200 g oleju, dodałam słonecznikowy,
- 6 jajek,
- 200 g ksylitolu,
- 200 g mąki orkiszowej typ 700,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 10 g proszku do pieczenia,
- Cukier waniliowy,
- 10 – 15 g kakao.
Rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. Czekając na osiągniecie przez niego właściwej temperatury jajka wbijamy do dużej miski, dosypujemy ksylitol i ubijamy mikserem przez około 5 minut, masa powinna stać się lekko puszysta. Następnie dosypujemy mąkę orkiszową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, olej i cukier waniliowy.
Całość mieszamy doprowadzając do powstania jednolitej masy (ok. 3-5 minut). 2/3 masy wylewamy do natłuszczonej foremki (może być to foremka na babkę bądź taka do chleba). Do reszty ciasta dodajemy kakao i mieszamy. Wlewamy drugą część ciasta do foremki. Mieszamy widelcem warstwy, żeby powstał odpowiedni wzór.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 – 60 minut. Wierzchu posypujemy cukrem pudrem, najlepiej takim z ksylitolu. Babkę można również polać polewą według własnego uznania.
Milena
Opublikowano 20:43h, 30 październikaWygląda smakowicie, mogłam jednak wpadać wczoraj na tą kawkę 🙂 I przepis, jak na babkę, faktycznie banalny.
Asia
Opublikowano 17:20h, 04 listopadaA co z olejem? zapewne trzeba go dodać na samym końcu i delikatnie wymieszać 🙂 no i już pędzę do kuchni 😉
Zielona
Opublikowano 13:51h, 09 listopadadokładam się do pytania? oleju można dodać, pewnie skorzystać z lnianego, żeby było zdrowiej, co?
Naturalna Spiżarnia
Opublikowano 14:07h, 09 listopadaja dodałam słonecznikowy, ale równie dobrze może być inny zdrowy tłuszcz.