Ksylitol

Ksylitol

Przeciętny Polak spożywa rocznie kilkadziesiąt kilogramów cukru, a niewiele jest lepszych sposobów, by samemu sobie wykopać grób. Cukier jest zarazą XXI wieku, obecny niemal wszędzie, wszędzie w nadmiarze, choć w jego przypadku trudno mówić o „zdrowych” dawkach, prowadzi do licznych schorzeń, z których część w powszechnej świadomości nie jest nawet kojarzona z cukrem. A przecież nie ma lepszej pożywki dla wszystkiego, co złe w naszym organizmie, cukier rozregulowuje ten precyzyjny mechanizm, a potem pogłębia efekty braku równowagi.

Pisaliśmy już wielokrotnie o negatywnych skutkach nad(używania) cukru we wszelkich postaciach i formach, nie będziemy zatem powtarzać, zainteresowanych odsyłamy do innych wpisów na blogu, w tym skupimy się na sprawach pozytywnych, a konkretnie na jednej – na ksylitolu, znanym również pod nazwą cukier brzozowy. Robi on w ostatnich latach prawdziwą furorę wśród ludzi, którzy chcą żyć zdrowiej i nie bez przyczyny, ma bowiem same zalety i praktycznie żadnych wad.

ksylitolCzym jest ksylitol? Według definicji, pięciowęglowym alkoholem wielowodorotlenowym, a mówiąc po ludzku, naturalnym słodzikiem, który występuje w roślinach oraz powstaje np. w organizmie człowieka w wyniku przetwarzania glukozy. Znany jest od ponad stu lat, jednak dopiero w czasie II wojny światowej, w myśl zasady „potrzeba jest matką wynalazków” znajdujący się w trudnej sytuacji Finowie zwrócili się ku pozyskiwaniu ksylitolu z brzozy, ulepszyli proces i okazało się to strzałem w dziesiątkę.

Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier (w przeciwieństwie do innych słodzików, na przykład stewii, której specyficzny smak nie każdemu odpowiada), jednak pozbawiony jest dokładnie wszystkich wad swojego popularnego konkurenta:

  • cukier zakwasza organizm, stwarzając środowisko idealnie sprzyjające szkodliwym bakteriom i grzybom, środowisko ogólnie bardzo niekorzystne z punktu widzenia zdrowia, ksylitol natomiast ma charakter zasadowy, sprzyja zatem oczyszczaniu organizmu i zabezpiecza przed powrotem niepożądanych lokatorów,
  • ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, w przeciwieństwie do cukru; ogranicza także rozwój pleśni i drożdżaków,
  • cukier brzozowy ma indeks glikemiczny wynoszący zaledwie 8 (osiem!), co oznacza, że jego przetwarzanie w organizmie odbywa się praktycznie bez udziału insuliny, jest zatem błogosławieństwem dla chorych na cukrzycę i dla ludzi z predyspozycjami do niej,
  • ksylitol ma niemal dwukrotnie mniej kalorii niż zwykły cukier,
  • zasadowe właściwości ksylitolu powodują, że nie tylko nie sprzyja powstawaniu cukrzycy (a taki działa zwykły cukier, zwiększa kwasowość i tym samym nadmierny rozwój płytki nazębnej), ale nawet pomaga w zwalczaniu skutków zakwaszenia, czyli próchnicy,
  • dzięki swoim właściwościom ksylitol jest doskonałym odświeżaczem oddechu, lepszym niż jakiekolwiek gumy do życia z  cukrem lub sztucznymi słodzikami,
  • antybakteryjne działanie ksylitolu ma wpływ na cały organizm, wykazano na przykład, że żucie gumy z ksylitolem zapobiega rozwojowi ostrego zapalenia ucha środkowego u dzieci,
  • cukier brzozowy zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, zmniejszając w ten sposób, między innymi, ryzyko występowania osteoporozy i przyczyniając się ogólnie do poprawy stanu kośćca,
  • ksylitol posiada właściwości sprzyjające wzmacnianiu układu odpornościowego człowieka,
  • niektóre badania wskazują na przeciwrakowe własności ksylitolu, niewątpliwie poprzez wyeliminowanie z diety szkodliwego cukru i zastąpienie go ksylitolem ogranicza się dramatycznie wszystkie negatywne skutki uboczne używania cukru.

Badania dowodzą, że najlepiej dostarczać organizmowi ksylitol w co najmniej trzech dawkach dziennych, osiągane są wtedy rezultaty znacznie lepsze niż w przypadku dwóch porcji, przy tej samej łącznej ilości. Dla osób nieprzyzwyczajonych do ksylitolu ważne jest spokojne, rozważne wprowadzenie go do codziennej diety, gdyż nadmierna dawka może wykazywać działanie lekko przeczyszczające, jednak ustępuje ono bardzo szybko. Warto zauważyć, że dla ksylitolu nie ustalono górnej granicy dziennego spożycia, co oznacza, że bez względu na to, jak wiele się go zje, nie będzie to niosło ze sobą szkodliwych skutków dla organizmu.

Warto zwrócić uwagę, że na rynku pojawia się coraz więcej podróbek ksylitolu, pochodzących głównie z Chin, w których ksylitol wytwarzany jest z kukurydzy, najczęściej genetycznie modyfikowanej. Nie warto oszczędzać kilku złotych i narażać się na niebezpieczeństwo spożywania podróbek – a jednocześnie pozbawiać się wszystkich zalet prawdziwego cukru brzozowego. W naszej ofercie posiadamy jedynie certyfikowane, wysokiej jakości fińskie produkty, dla których surowcem jest brzoza.

Słodycz może być zdrowa, nawet bardzo zdrowa, trzeba tylko otworzyć oczy nieco szerzej niż dotychczas, rezygnacja z cukru jest trudna, wiadomo, że nie jest łatwo pozbyć się wieloletnich nawyków, ale zamiana cukru zwykłego na cukier brzozowy ma same zalety i pozwala także na przejście od szkodzenia sobie do pomagania bez konieczności rezygnowania ze słodkiego smaku w życiu.

 

 

 

1 Comment
  • Pingback:Czeko, czeko… czekośliwka | moje-slow-life
    Opublikowano 22:44h, 03 października Odpowiedz

    […] lepszym rozwiązaniem niż zwykły cukier rafinowany a o jego właściwościach można przeczytać tutaj. Następnie dodałam gorzkie kakao, na początku tylko łyżkę, a potem mieszałam, próbowałam i […]

Zostaw komentarz