ODŻYWIANIE W CHOROBACH

odzywianie2Jeśli już doszło do stanów chorobowych, groźnych lub mniej groźniejszych, czy jest to angina, czy też np. cukrzyca lub dna moczanowa a nawet nowotwór, wtedy nasz organizm bezwzględnie potrzebuje pomocy aby móc się zregenerować i powrócić do stanu sprzed choroby. Większość schorzeń powstaje w wyniku nieprawidłowości związanych z odżywianiem, co z kolei tworzy środowisko sprzyjające namnażaniu się różnych pasożytów, bakterii, wirusów i innych patogenów.

Śluzotwórcza, prozapalna żywność będzie zawsze negatywnie wpływała na funkcjonowanie każdego organizmu. Zaliczyć do niej można przetworzony nabiał, białą mąkę, wieprzowinę, oraz cukier.

Ludzie nie do końca widzą tą zależność i dlatego zamiast pomóc organizmowi, oczyścić go, dać mu odsapnąć, przestać wpychać w siebie często trujące wręcz jedzenie, to idą po złoty środek do lekarza, którym w ich mniemaniu są środki farmaceutyczne. 

Chory  układ nerwowy, głowa oraz mózg potrzebują witamin z grupy B, nerki lubią sód, serce magnez i wapń a układ rozrodczy Wit E i jodu. Wiele problemów kobiecych jest związanych z niedoborem jodu, tak samo tarczyca potrzebuje jodu. Organizm jako całość potrzebuje wit.  D3, wit. C. Człowiek jako element Ziemi zbudowany jest z mikroelementów i w oparciu o nie funkcjonuje człowiek i wszystko co żywe na Ziemi. Deficyty witamin i mikroelementów wcześniej, czy później dadzą się we znaki. Naturalnie wszystko to co potrzebne jest organizmowi powinniśmy dostarczać wraz z pożywieniem. Niestety w dobie cywilizacji, żywność została tak przetworzona i pozbawiona wartości, że spożywanie jej nie przynosi organizmowi dostatecznej ilości energii. Warzywa i owoce często rosną na styropianie, zamiast na Ziemi bogatej w mikroelementy, bo to właśnie z Ziemi są one pozyskiwane.