BAKTERIE

Gronkowiec złocisty jest bakterią wywołującą u ludzi bardzo wiele jednostek chorobowych. Co więcej, gronkowiec wytwarza enterotoksynę, której nie niszczy nawet wysoka temperatura. Zatrucie toksyną gronkowca złocistego może być równie groźne, co samo zakażenie bakterią.

cead4e03d3ef4c7323cbbc459707fe76Gronkowiec złocisty to bardzo szybko rozprzestrzeniająca się bakteria. Można się nią zarazić poprzez styczność z zakażonymi przedmiotami, kontakt z nosicielem bądź drogą kropelkową. Z tego względu szacuje się, że aż 10-50 proc. całej populacji jest nosicielami bakterii, było nim w przeszłości lub dopiero będzie. Widełki są tak szerokie, ponieważ u wielu osób gronkowiec złocisty nie powoduje zakażeń, a samo nosicielstwo nie daje żadnych objawów. Zwykle bakterie bytują w gardle, jamie nosowej, a u kobiet w okolicach intymnych.

Zakażenie skóry gronkowcem złocistym może powodować powstanie czyraków, liszajów czy ropni. Wyróżnia się również bardziej specyficzne infekcje - na przykład zapalenie sutka, które może się rozwinąć u kobiet karmiących. Zmiana przybiera zwykle czerwoną barwę i dochodzi do przerwania skóry. Jest również bolesna. W niektórych przypadkach z ranek sączy się wydzielina.

Niewiele osób wie, że jęczmień, czyli ropna infekcja pojawiająca się na powiece, również jest skutkiem zakażenia gronkowcem złocistym.

Układowe zakażenia gronkowcem mogą być bardzo poważne, a ich objawy różnią się w zależności od miejsca lokalizacji. Infekcja często kończy się zapaleniem płuc - to zazwyczaj powikłanie po grypie, dlatego niektórzy lekarze przepisują obecnie antybiotyki profilaktycznie. Mogą również wystąpić takie zespoły jak: zapalenie dróg moczowych, zapalanie tchawicy, zapalenie mięśnia sercowego i wsierdzia, a nawet zapalenie mózgu połączone z ropniami mózgu.

Paciorkowiec (streptococcus) – jedna z powszechniej występujących bakterii u człowieka. Jest szczególnie niebezpieczny dla małych dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Bakteria ta bytuje w obrębie twarzoczaszki powodując zapalenia gardła, anginę, zapalenie ucha, zatok.

71-bakteria1_bigNa rozrost bakterii wpływa środowisko w jakim one żyją. Jeśli spożywamy śluzotwórczą żywność stwarzamy doskonałe warunki do ich wzrostu.

Infekcjom paciorkowców sprzyjają też pasożyty, w tym lamblie. Bytujące w układzie pokarmowym robaki sprawiają, że atak bakterii jest łatwiejszy, a leczenie infekcji trudniejsze.

Najbardziej znane paciorkowce to Streptococcus pyogenes, czyli paciorkowiec ropny, Streptococcus viridans – paciorkowiec zieleniący czy Streptococcus faecalis – paciorkowiec kałowy.

Mykoplazma to dość powszechna bakteria należąca do bakterii gram-ujemnych. Mykoplazma powoduje często ciężkie zapalenia płuc zwykle łapane i przekazywane drogą kropelkową pomiędzy dziećmi i młodymi ludźmi. Objawy obejmują zakażenia mykoplazmą pneumoniae obejmują:

  • dużą ilość płynu i śluzu w płucach,
  • wysoką gorączkę,
  • dreszcze,
  • uporczywy kaszel,
  • uczucie zatkanego nosa,
  • ból gardła,
  • zapalenie tchawicy,
  • zapalenie oskrzeli,
  • czasem krew w błonie śluzowej płuc

 

mycoplasma-pneumoniae-sem-david-m-phillipsW wyniku zakażenia mykoplazmą pneumoniae może dojść do powikłań w postaci:  uszkodzeń centralnego układu nerwowego, wątroby, układu oddechowego, układu immunologicznego , sercowo – naczyniowego i krwionośnego. Wśród chorób powodowanych mykoplazmą można wyróżnić: astmę, choroby serca, zespół jelita drażliwego, zapalenie mózgi i opon rdzeniowo – mózgowych.