Kasza jaglana jak pudding

Z kaszy jaglanej można zrobić naprawdę wiele, od napoju typu mleko, przez kotlety, ciasta, po deserki. Jednym z takich deserków jest przedstawiony poniżej przepis na kaszę jaglana w formie puddingu z gorzką czekoladą i owocami.

20160417_151744_resized

Składniki:
• 300 g kaszy jaglanej
• 1 puszka mleka kokosowego
• 1 cukier waniliowy, najlepiej ekologiczny
• 6 łyżek ksylitolu
• 1 gorzka czekolada
• Mleko roślinne, ryżowe lub migdałowe
• Dowolne owoce

Kaszę jaglaną ugotować, poczekać aż lekko przestygnie, dodać mleko kokosowe, cukier waniliowy, ksylitom. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować dodają pół szklanki mleka roślinnego, tak aby konsystencja przypominała konsystencję budyniu. Zmiksowaną masę wylać do miseczek, bądź jakiś ozdobnych pucharków np. na lody i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie rozpuścić gorzką czekoladę, dodając 1/3 szklanki mleka roślinnego, tak aby konsystencja czekolady była odpowiednia do wylania na wcześniej przygotowaną masę. Na wierzch czekolady wyłożyć dowolne owoce, według uznania, ja dodałam gruszki, ale mogą to być borówki, truskawki, maliny.
Taki deser to doskonała alternatywa dla niezdrowych gotowych puddingów, jest to zdrowy deser dla dzieci i nie tylko.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *