Kotlety z ciecierzycy

Przepis jest pod dzieci, oryginalnie kotleciki powinny być dość pikantne. Takie kotlety do doskonałe źródło białka roślinnego, jeśli ktoś nie je mięsa doskonale je zastąpią jeżeli chodzi o zawartość białka i nie tylko. W przepisie jest sporo pietruszki, której na co dzień dzieci nie chcą jeść, to doskonała potrawa, w której można przemycić dużo cennych składników. Okazuje się, że moje dzieciaki uwielbiają te kotleciki. Jedzą je nie tylko do obiadu ale również jako zimną przekąskę np. w szkole.

  • 300 g suchej ciecierzycy
  • 1 cebulakotleciki
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść sezamu
  • 5 gałązek posiekanej pietruszki
  • Gałązka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta chili (przy ostrej wersji ½ łyżeczki)
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia, najlepszy będzie słonecznikowy lub kokosowy

Przygotowanie:

Ciecierzycę należy na moczyć najlepiej na noc.

Na następny dzień ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa lub innym urządzeniu.

Do zmielonej masy dać natki, sól i resztę przypraw.

Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki. Z masy bez problemu powinny formować się kotleciki. Kształt jest dowolny, mogą być to kulki a mogą być typowe kotlety.

Na patelni rozpuścić olej kokosowy, lub słonecznikowy, może być to również olej rzepakowy (oczywiście na zimno tłoczony). Kotleciki układać na rozgrzany olej i smażyć ok. 2 minut z obu stron. O dziwo kotleciki nie chłoną oleju tak jak to ma miejsce przy kotletach np. mielonych.

Smacznego:)

4 odpowiedzi do artykułu “Kotlety z ciecierzycy

  1. Agnieszka

    Czy polecanie oleju słonecznikowego lub rzepakowego tłoczonego na zimno do smażenia jest aby właściwe? Tłuszcze te jako wielonienasycone utleniają się w czasie obróbki termicznej i nie są po takiej obróbce korzystne dla zdrowia. Do smażenia z olejów nadaje się tylko kokosowy, jako jedyny roślinny tłuszcz nasycony, lub tłuszcze zwierzęce, tj. klarowane masło i czysty smalec.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *