Soczewica – kokos curry

O tym, że rośliny strączkowe są kwintesencją zdrowia, nikogo przekonywać nie trzeba, od zawsze wiadomo, że należą do najlepszych dla człowieka źródeł energii, od zawsze, a przynajmniej od tysięcy lat, jak pisaliśmy choćby przy okazji wpisu o hummusie. Dziś zajmiemy się rośliną równie długo jak ciecierzyca obecną w jadłospisie człowieka (niektóre dowody wskazują na jej spożywanie przez pierwotnych ludzi już trzynaście tysięcy lat temu!), może nawet dłużej, a zdecydowanie równie bogatą w składniki odżywcze i będącą niemal niezastąpioną pozycją w jadłospisie.

Soczewica występuje w wielu odmianach, w całej palecie barw, przede wszystkim w zieleni, której odcieni jest przynajmniej kilkanaście, do tego spotykamy odmiany brązowe, żółte, pomarańczowe, a nawet czarne, różnorodność dotyczy także rozmiaru nasion, nie jest zatem soczewica na pewno rośliną monotonną. Uprawiana współcześnie jest na całym świecie, ale niemal połowa produkcji pochodzi z Kanady, zaś ten kraj wraz Indiami, Turcją i USA są wytwórcami łącznie 80% światowej produkcji soczewicy.

Soczewica to przede wszystkim białko, jedna trzecia ich kalorii pochodzi właśnie z białka, w tej kategorii soczewica znajduje się na samym szczycie listy wartości odżywczych, w jej białku zaś znajduje się bogaty zestaw niezbędnych aminokwasów. Oczywiście, nie samym białkiem soczewica słynie, może także się pochwalić zawartością:

  • błonnika, którego jest w niej niemal 11%,
  • tłuszczu w rozsądnej, niewielkiej ilości (1%),
  • węglowodanów (57%),
  • witaminy A,
  • witamin B1, B2, B6, PP,
  • witaminy C,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • żelaza (w 100 mg soczewicy znajduje się ponad połowa dziennego zapotrzebowania na żelazo),
  • sodu,
  • wapnia,
  • potasu.

Skrobia zawarta w soczewicy należy w sporej części do rodzaju powolnie trawionej (SDS – slowly digested starch), jest zatem polecana osobom cierpiącym na cukrzucę. Inne przejawy jej dobroczynnego wpływu na zdrowie to:

  •    obniżanie poziomu cholesterolu,
  •    dramatyczne zmniejszanie ryzyka chorób serca i układu krążenia,
  •    polepszanie pracy układu trawienia,
  •    stabilizowanie poziomu cukru we krwi,
  •    zwiększanie poziomu energii w powolny, zrównoważony sposób,
  •    wspomaganie procesu tracenia zbędnych kilogramów,
  •   zwiększanie ogólnego poziomu odporności organizmu.

Soczewicę podawać można na wiele różnych sposobów, moim ulubionym ostatnio jest zupa z soczewicy, gęste, pożywne i przepyszne danie, do tego niesamowicie proste do przyrządzenia. Przepis to zaledwie kilka kroków:

Składniki:

  • 200 g marchewki, pokrojonej w talarki,
  • 150 g cukinii, pokrojonej w kostkę,
  • 10 g oliwy z oliwek ( ok.3 łyżki),
  • 2 łyżki curry,
  • 300 g soczewicy czerwonej,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • ok. 1 litra wody
  • 300 g mleczka kokosowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki kminku.

Wykonanie:

Do garnka włożyć pokrojoną marchewkę i cukinię, dodać oliwę z oliwek i curry, poddusić to ok 3-5 minut w garnku. Dodać wodę, soczewicę i kurkumę. Gotować ok 30 min, następnie dodać pozostałe składniki, sól, mleczko kokosowe, kminek i gotować kolejne 20 min. Konsystencja zupy będzie dość gęsta i taka właśnie ma być. Można jeszcze dodać kolendrę mieloną, która zgłębi smak. A wygląda to tak!


Soczewica wraca na nasze stoły. „Polska kuchnia” kojarzy się tradycyjnie ze schabowym z kapustą i ziemniakami, ale to na szczęście powoli zmienia się nie tylko w tych domach, w których świadomość konieczności zdrowego odżywiania się jest większa. Jeszcze wiele jest do zrobienia w tej dziedzinie, czasem wydaje się to być zadaniem ponad czyjekolwiek siły, przekonywać, zmieniać, uczyć, ale soczewica jest jednym ze sposobów, żeby ta praca stała się lżejsza. Łatwa w przygotowaniu, smaczna, mogąca być podstawą rozmaitych dań – nie da się jej nie polubić!

 

2 odpowiedzi do artykułu “Soczewica – kokos curry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *